Immunitetni kuchaytirish uchun qanday mahsulotlar isteʼmol qilish kerak? Mutaxassis tavsiyalari

Saqlash
12:01 / 18.01.2023 1047 0

Qish faslida koʻpchilikning immunitet tizimi zaiflashib, mavsumiy kasalliklar avj oladi. Xoʻsh, buning oldini olish uchun qanday mahsulotlar isteʼmol qilish lozim? Ushbu savollarga Respublika epidemiologiya, mikrobiologiya, yuqumli va parazitar kasalliklar ilmiy-amaliy tibbiyot markazi direktori Botir Tojiyev javob berdi:

 

— Avvalo, shoʻr, achchiq va yogʻli taomlardan tiyilish zarur. Tarkibida shakar va kofein boʻlgan mahsulotlar isteʼmolini ham cheklagan maʼqul.

 

Ularning oʻrniga, qovoq, sabzi, lavlagi, pomidor, piyoz, sarimsoq, koʻkatlar, sutli mahsulotlar, olma, sitrus mevalar, yogʻsiz goʻsht, baliq va asal tanovvul qilish tavsiya etiladi.

 

Ushbu noz-neʼmatlar organizmni mineral va vitaminlar bilan toʻyintirib, immunitet tizimini mustahkamlaydi.

 

Tananing kasalliklarga qarshi kurashuvchanlik qobiliyatini oshiradigan mahsulotlardan biri — piyoz. U organizmga tushgan mikroblar bilan kurashish, saraton hujayralari oʻsishini toʻxtatishga yordam beradi, immunitetni oshiradi.

 

Sarimsoq piyoz — stressdan keyin tanani tiklashga koʻmaklashadi, jigarni tozalaydi. U yalligʻlanish va oʻsmalar bilan kurashish uchun ajoyib vositadir.

 

S vitamini ham immun tizimini mustahkamlaydi. U limon, naʼmatak, apelsin, shirin qalampir, qora smorodina tarkibida koʻp miqdorda mavjud boʻladi.

 

Zanjabil (imbir) — organizmning kasalliklarga qarshi kurashuvchanligini tez kuchaytiruvchi mineral va vitaminlarga boy mahsulot.

 

Kuniga bir choy qoshiq asal isteʼmol qilish ham sogʻlik uchun foydali.

 

Biroq allergiyaga moyil, surunkali kasalliklardan aziyat chekuvchi kishilar bu mahsulotlarni isteʼmol qilishda shifokorlar bilan maslahatlashishlari zarur.

Izoh yo‘q

Izoh qoldirish